AutóCity Szekszárd Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Erős első negyedévet zárt a Volkswagen Csoport
2021.05.11.
Újdonság a Volkswagenről

Erős első negyedévet zárt a Volkswagen Csoport

A Volkswagen Csoport által a 2020. év második felében tanúsított pozitív üzleti fejlődés az idei év első negyedévében tovább folytatódott. Ez erős pénzügyi teljesítményt eredményezett, jelentős javulással az előző év gyengébb ilyen időszakához képest, amely a járvány miatt alakult kedvezőtlenebbül. Néhány fő mutató még a válság előtti – 2019. évi első negyedéves – szintet is meghaladta. A Covid19 járvány és a félvezetők piacán mutatkozó hiány sikeres kezelése, valamint a piaci fellendülés kulcsfontosságú szerepet játszottak e pozitív tendenciát illetően. Ennek eredményeként az árbevétel 13,3 százalékkal emelkedett, és 62,4 milliárd eurót ért el – ami jelentős eredménynek mondható. Az üzemi eredmény az előző évi szinthez képest 4,8 (0,9) milliárdra emelkedett. A magasabb bevételek elsősorban a megnövekedett egységértékesítésnek, a termékkínálat javulásának, a nyersanyag fedezeti ügyletek értékelése pozitív hatásainak és a fix költség csökkentését célzó program kezdeti sikerének köszönhetőek. Az egyszeri, 0,4 milliárd eurós szerkezetátalakítási költségek negatív hatást gyakoroltak a teljesítményre. Az Autóipari divízió magas, 5,5 (-1,5) milliárd euróra korrigált nettó cash flow val bizonyította üzleti modelljének megbízhatóságát. A divízió nettó likviditása magas szintet jelentő 29,6 milliárd euróra emelkedett. A Volkswagen Csoport 5,5 7,0 százalékra emelte a működési nyereséget érintő kilátásait a teljes 2021 es évet illetően. Korábban ez 5,0 6,5 százalék volt.

Erős első negyedévet zárt a Volkswagen Csoport

Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója szavaival: „Nagy lendülettel kezdtük az évet, az üzemelés szempontjából felfelé ívelő pályán haladunk. Ezt kiemelkedő negyedéves mutatóink is tükrözik. Ugyanakkor továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a klímasemleges és szoftverek által vezérelt mobilitási csoporttá történő átalakulásunk mellett. Sikeres e offenzívánk egyre nagyobb lendületet vesz, ennek részeként kínálatunkat jelentős mértékben bővítettük vonzó új modellekkel. A digitalizáció kulcsfontosságú témájában is megfelelő előrehaladást tanúsítunk, és máris fontos mérföldköveket értünk el e téren. Ezzel együtt még számos további célunkat teljesíthetjük az év további részében.”

Arno Antlitz, a Volkswagen Csoport pénzügyi igazgatója hozzátette: „A Volkswagen Csoport kiemelkedő teljesítményt nyújtott az első negyedévben. Az árbevétel arányos működési nyereségünk 7,7 százalék volt. Az 5,5 milliárd euró összegű korrigált nettó cash flow meggyőzően bizonyítja vállalatunk megbízható működését – kihívást jelentő körülmények között is. Felelősségteljesen kezeltük a Covid19 hatásait és a félvezetőhiányt, további befektetéseket valósítottunk meg járműveink elektromossá alakítása és digitalizálása terén, és ezzel párhuzamosan alakítottuk a költségalapot. A félvezetőket érintő, a teljes iparágra kiterjedően tapasztalt alkatrészhiány várhatóan a második negyedévben az eddigieknél valószínűleg jelentősebb mértékben érezteti majd hatását. Ennek ellenére az egész évet tekintve bízunk az üzleti fejlődésben, ezért kilátásainkat is magasabb szintre helyeztük.”

Stabil üzleti működés

Az első negyedévben a Volkswagen Csoport szállításai jelentősen, 21,2 százalékkal, 2,4 millió járműre emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, amelyet már a Covid19 járvány is érintett. A személygépkocsik globális piacát tekintve részesedésünk 0,2 százalékponttal 12,4 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban. E volumennövekedés egyik fő hajtóereje Kína, a Csoport legnagyobb egységes piaca volt. Ezen a piacon tapasztalhattuk a legerősebb +61,4 százalékos fellendülést az előző évhez képest.

A Csoport sikeres e offenzívája folyamatos lendülettel haladt előre, és ugyancsak hozzájárult ehhez a pozitív fejleményhez. Az első három hónapban az elektromos modellekre vonatkozó leszállítások az előző évhez képest több mint a duplájára (133 300 járműre) nőttek. 59 900 ügyfél (+78 százalék) választott akkumulátoros elektromos járművet (BEV t), míg 73 400 (+178 százalék) hálózatról tölthető hibrid meghajtású (PHEV) modell mellett döntött.

A megnövekedett értékesítési volumennek és a magasabb árrésű modellek iránti nagyobb keresletnek köszönhetően a Csoport árbevétele jelentősen, 13,3 százalékkal, jelentősnek mondható 62,4 (55,1) milliárd euróra nőtt, meghaladva ezzel a 2019 es válság előtti szintet (60,0 milliárd eurót) is. Az előző negyedév működési eredménye a járvány miatt csupán 0,9 milliárd euró volt, és a tárgyévben 4,8 milliárd euróra emelkedett. Az árbevétel arányos működési nyereség tehát stabil, 7,7 százalékos volt. Az előző évhez képest magasabb bevételek elsősorban a gépjármű értékesítési volumennek, a termékkínálat javulásának, és a nyersanyag fedezeti ügyletek értékelése pozitív hatásainak köszönhetőek. A folyamatban lévő költségcsökkentési programok terén elért előrehaladásnak szintén pozitív hatása volt. Az egyszeri, 0,4 milliárd eurós szerkezetátalakítási költségek negatív hatást gyakoroltak a teljesítményre.

Az adózás előtti és adózott eredmény szintén jelentősen, 4,5 (0,7) milliárd, illetve 3,4 (0,5) milliárd euróra emelkedett. Az elsőbbségi részvényenkénti nyereséget illetően így stabil 6,51 eurót (0,84) realizálhattunk.

Autóipari divízió: Kiváló cash flow teljesítmény, a nettó likviditás ismét javult

A szisztematikus készletgazdálkodás és a költségek csökkentésére, valamint a likviditás megőrzésére irányuló sikeres intézkedések pozitív hatással voltak a pénzügyi teljesítményre. Az Autóipari divízió nettó cash flow ja magas szintet, 4,7 (-2,5) milliárd eurót ért el, ami több mint a duplája a 2019 es válság előtti év első negyedéves eredményének (2,0 milliárd euró). Az egyesülésekkel és felvásárlásokkal, valamint a dízel szegmens adataival korrigált nettó cash flow stabil 5,5 (-1,5) milliárd eurót tett ki. Az Autóipari divízió nettó likviditása szintén pozitív növekedést mutatott, és nagyon stabil szintre, 29,6 milliárd euróra emelkedett. 2020 végén ez az érték 26,8 milliárd eurót tett ki.

A kutatási fejlesztési (K+F) költségek 4,0 (3,6) milliárd euróra emelkedtek az új modellekre és technológiákra irányuló, szükséges jövőorientált beruházásoknak köszönhetően. A K+F arány az előző évi időszakban a pandémiával összefüggő alacsonyabb árbevétel miatt 8,0 százalék volt, a tárgyévben pedig 7,7 százalékra esett vissza. A befektetési fegyelem javítása és a Csoport szinergiáinak nagyobb mértékű kihasználása jelentős előrelépést eredményezett a capex (tőkeberuházások) terén. Ez a mutató az előző évi időszakhoz képest 7,8 százalékkal, 1,9 (2,1) milliárd euróra csökkent. Ennek eredményeként a capex mutató jelentősen, 3,7 (4,7) százalékra esett vissza, ami a válság előtti, 2019 es megfelelő negyedév szintje (4,0 százalék) alatti érték.

2021. évi kilátások

A 2021 első negyedévében tapasztalt pozitív üzleti teljesítmény alapján a Volkswagen Csoport növeli az üzleti eredményre, a nettó cash flow ra és a nettó likviditásra vonatkozó előrejelzését.

 

A Csoport arra számít, hogy – a Covid19 járvány sikeres visszaszorítását feltételezve – az ügyfelek részére történő szállítások 2021 ben jelentősen megemelkednek az előző évhez képest, folyamatos kihívásokkal teli piaci körülmények közepette. A kihívások elsősorban a gazdasági helyzetből, a verseny intenzitásának növekedéséből, az áru- és devizapiacok ingadozásából, az ellátási láncok biztosításából és a kibocsátásokkal kapcsolatos szigorúbb követelményekből erednek. A Volkswagen Csoport 2021 es árbevétele várhatóan lényegesen magasabb lesz az előző évinél. Az üzemi eredményt tekintve a Csoport 5,5–7,0 százalék közötti árbevétel-arányos működési nyereséggel kalkulál 2021 ben.

Az Autóipari divízióban a nettó cash flow várhatóan erőteljesen emelkedni fog az előző évhez képest, a dízel szegmensben alacsonyabb készpénz kiáramlással, valamint az egyesülések és felvásárlások jelentősen nagyobb hatásaival kalkulálva, ami a nettó likviditás jelentős növekedéséhez vezet. A tervek a Volkswagen Csoport jelenlegi szerkezeti felépítésén alapulnak. A Volkswagen Csoport előrejelzése nem tartalmazza a Navistar International Corporation összes forgalomban lévő részvényének tervezett megszerzését, valamint a működés eredményére, a pénzügyi helyzetre és nettó eszközökre gyakorolt hatásokat.


 

VOLKSWAGEN CSOPORT
 
 
 
1. negyedév
 
 
 
 
 
2021
 
2020
 
%
Mennyiség adatok1 (ezer)
 
 
 
 
 
 
Szállítás az ügyfelek részére (egység)
 
2432
 
2006
 
+21,2
Járműeladások (egység)
 
2334
 
1937
 
+20,5
Gyártás (egység)
 
2319
 
1997
 
+16,1
Munkavállalók (2021. március 31‑én / 2020. december 31‑én)
 
662,7
 
662,6
 
+0,0
 
 
 
 
 
 
 
Pénzügyi adatok (IFRS), millió EUR
 
 
 
 
 
 
Árbevétel
 
62 376
 
55 054
 
+13,3
Működési eredmény
 
4 812
 
904
 
x
Árbevétel‑arányos működési nyereség (%)
 
7,7
 
1,6
 
 
Adózás előtti eredmény
 
4463
 
682
 
x
Adózás előtti értékesítési nyereség (%)
 
7,2
 
1,2
 
 
Adózott eredmény
 
3414
 
517
 
x
 
 
 
 
 
 
 
Autóipari divízió2
 
 
 
 
 
 
Kutatási‑fejlesztési költségek összesen
 
3962
 
3563
 
+11,2
K+F arány (%)
 
7,7
 
8,0
 
 
Működési tevékenységből származó cash flow‑k
 
8890
 
1546
 
x
A befektetési tevékenységből származó működési tevékenységnek tulajdonítható cash flow‑k3
 
4186
 
4064
 
+3,0
ebből capex
 
1924
 
2087
 
-7,8
capex/árbevétel (%)
 
3,7
 
4,7
 
 
Nettó cash flow
 
4705
 
-2518
 
x
Nettó likviditás március 31‑én
 
29 650
 
17 787
 
+66,7
 

1
Mennyiségi adatok, beleértve a nem konszolidált kínai közös vállalkozásokat. Ezen vállalatok esetében az elszámolásnál a tőkemódszert kell alkalmazni. Az előző évi szállítások adatait frissítettük, hogy azok a későbbi statisztikai trendeket is tükrözzék.
2
Beleértve a konszolidációs kiigazítások Autóipari és a Pénzügyi szolgáltatások divíziók közötti felosztását.
3
A tőkebefektetések megszerzése és elidegenítése nélkül: 1. negyedév: 3806 (3553) millió euró.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.